انواع اتصالات جوشی برای مصارف و صنایع مختلف کاربرد دارد. اتصالات جوشی از جمله اتصالات اساسی و مهم در صنعت ساختمان سازی، پاپینگ، نفت و گاز و … میباشد. این اتصالات در انتقال ایمن مسیرهای کوتاه و بلند و کارای سیالاتی نظیر نفت، گاز، بخار، محصولات شیمیایی و … مورد استفاده قرار میگیرد.
اتصالات جوشی همان فرایند جوشکاری است که در آن از یک ماده واسط برای اتصال دو متریال فلزی به یکدیگر استفاده میشود. بدین صورت که با ذوب کرده آن ماده حد واسط بین دو فلز موردنظر؛ آنها را به یکدیگر بواسطه ذوب خود وصل میکند. این ماده حد واسط برای کاربردهای مختلف میتواند متفاوت باشد. همچنین انواع این نوع اتصالات باتوجه به بستری که بکار گرفته میشوند و همچنین متریال فلز موردنظر، متفاوت است.
اتصالات جوشی به عنوان اتصالات دائمی شناخته میشوند؛ در نتیجه از آنها معمولا برای اتصال قطعات فلزی که لازم است به طور مداوم از یکدیگر جدا شوند، بکار گرفته نمیشوند.
انتخاب صحیح مدل اتصال جوشی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چراکه ترفند و متریال های لازمی که برای هرکدام استفاده میشود متفاوت بوده و براساس نوع هدف از اتصال تعیین میگردد. درصورتی که این انتخاب به نادستی صورت گیرد، مشکلات متعددی برای شما بوجود خواهد آمد. مدل های مختلف اتصال جوشی به شرح زیر هستند:
از جمله انواع اتصالات جوشی، اتصال لب به لب است. این نوع اتصال که به آن بات بلد نیز گفته میشود نسبت به سایر اتصالات جوشی، رایجتر و پرکاربردتر است. خصوصاً در سیستم های پاپینگ و لوله کشی از آن بسیار استفاده میشود.
در اتصال لب به لب، دو قطع فلز در یک صفحه در کنار یکدیگر قرار گرفته سپس آنها را بصورت مماس یا همان لب به لب به یکدیگر جوش داده و متصل میکنند. اجرای این دسته از اتصالات نیز نسبتا ساده است.
با توجه به پیکربندی قطعات جوشکاری، اتصال butt joint به شیوه های مختلفی اجرا میشود که از جمله آنها میتوان به حالت های مربعی، اریب، V شکل و U شکل اشاره نمود. امکان شکل دهی سطح فلز که طی فرآیند جوشکاری ذوب میشود در این نوع اتصال جوشی وجود دارد.
با این کار میتوان استحکام جوشکاری را افزایش داد و ظاهر مناسبتری برای جوشکاری به ارمغان آورد. البته امکان دارد که هر دو لبه با یک مدل شکل دهی شوند تا هر کدام مدل شکل دهی متفاوتی داشته باشند.
از دیگر انواع اتصالات جوشی، اتصال سه راهی است. از این نوع اتصال برای جوش دادن و متصل نمودن دو فلزی است که در زاویه 90 درجه نسبت به یکدیگر قرار گرفتهاند. به این ترتیب که دو قطعه را به صورت حرف انگلیسی T در کنار یکدیگر قرار میدهند. خود اتصالات سه راهی به شمایل متفاوتی اجرا میشوند که از جمله آنها میتوان به جوش فیله (Fillet)، اسلات (Slot)، دو شاخه (Plug) و مذاب (Melt) اشاره کرد.
برخلاف اتصال لب به لب یا همان بات بلد، در این روش جوشکاری نیازی به اجرای شیار در سطح قطعات نیست؛ مگر در مواردی که قطعات از ضخامت بالایی برخوردار باشند.
اتصال گوشهای دیگر از جمله انواع اتصالات جوشی پرکاربرد در صنعت میباشد. این نوع اتصال تا حدودی مشابه اتصال سه راهی است. درواقع برای اتصال فلزاتی است که اگرچه با یکدیگر در زوایه 90 درجه قرار دارند اما به صورت حرف انگلیسی L در کنار یکدیگر قرار میگیرند.
البته این امکان وجود دارد که دو لبه خارجی یا داخلی قطعات فلزی در کنار هم قرار بگیرند. در ساخت جعبه های فلزی عمدتا از اتصال جوشی گوشهای بکار گرفته میشود.
اتصال جوشی لپ یا لپ جوینت درواقع نوعی از اتصال لب به لب است. در این نوع اتصال، دو قطعه فلزی در کنار یکدیگر قرار گرفته و باهم همپوشانی دارند. همچنین برای اتصال دو صفحه که بر روی یکدیگر قرار میگیرند نیز از این شیوه اتصالی جوشی استفاده میشود. این مدل از انواع اتصالات جوشی به صورت یک یا دو طرفه قابل انجام میباشد. البته معمولاً برای ورق های فلزی با ضخامت کم از اتصال لپ استفاده میشود.
اتصال لبه از دیگر مدل های انواع اتصالات جوشی محسوب میشود. در این نوع اتصال ابتدا دو ورق فلزی در کنار یکدیگر قرار میگیرند. به صوری که یکی از این دو ورق با خم کردن به صورت مماس با صفحه دیگر قرار گیرد.
هدف از استفاده از این نوع روش جوشکاری، پخش و توزیع فشار یا تنش ها است. تا از این طریق از وارد شدن فشار بیش از حد به یک صفحه جلوگیری شود. در عین حال باید توجه نمود که این نوع اتصال در معرض ضربه یا تنش اضافی قرار نگیرد. به دلیل روی هم قرار گرفتن قطعات، این نوع اتصالات بیشتر در معرض خوردگی هستند که باید حتما به آن توجه نمود.