عایق لوله از جمله تجهیزات اصلی در سیستم لوله کشی میباشد که باعث میشود میزان هدر رفت انرژی بسیار کاهش یابد. همانطور که از نامش پیداست، این تجهیزات با عایقنگهداشتن لوله های حرارتی و صوتی در پایپینگ، لوله ها را گرم نگه داشته و از یخ زدگی آنها در سرما جلوگیری میکند.
با توجه به آنکه انرژی، منبع بسیار ارزشمندی است و برای حفظ و یا جایگزینی آن هزینه های بسیار زیادی صرف نمود، بحث ذخیره سازی آن و جلوگیری از هدر رفتش، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. انرژی انواع و اشکال مختلفی دارد؛ حرارت شکلی از انرژی است. بواسطه عایقکاری میتوان از هدر رفت حرارت و یا انرژی موجود در لوله ها جلوگیری کرد.
عایقکاری برای لوله های مختلف با متریال های گوناگون قابل انجام میباشد. لوله های آب از جمله رایجترین لوله ها برای عایقکاری هستند. این فرایند با استفاده از فایبرگلاس، پلاستیک و فایبرگلاس با فویل در آن صورت میگیرد. عایق ها انواع مختلفی دارند. هر کدام از آنها باتوجه به ساختار و متریال خاصی که دارند جهت عایقبندی لوله های مختلفی به کار گرفته میشوند.
کاربردهای این عایق ها که به نوعی مزیت آنها نیز محسوب میشود، به شرح زیر هستند:
از جمله کاربردهای عایق لوله، کنترل تراکم است، اما همین موضوع یعنی چه؟ در سطح سیستم لوله کشی، لوله ها در محیط هایی با دماهای مختلفی ممکن است قرار بگیرند. در بخش هایی که لوله ها در دمای کمتر از دمای محیط حضور دارند، این امکان وجود دارد که بخار آب روی سطح لوله متراکم شود. به این حالت اصطلاحاً میعان گفته میشود. متراکم شدن بخار آب باعث ایجاد رطوبت روی سطح لوله و در نتیجه خوردگی لوله میشود.
عایق کردن لوله ها و سطوح میتواند از ایجاد این رطوبت جلوگیری نماید. زیرا دمای سطح عایق دور لوله با دمای سطح لوله متفاوت است. به طور کلی میعان در شرایطی ایجاد نمیشود که:
لوله های آب ساختمان در سیستم پایپینگ برای آنها طراحی شده ممکن است بیرون از ساختمان و یا در مناطق سرد داخل ساختمان قرار گیرند. به طوری که دمای محیطی که در اطراف لوله وجود دارد، زیر نقطه انجماد آب باشد. در این حالت آب در لوله یخ زده و منبسط میشود. انبساط آب به نوعی است که کمی با افزایش حجم همراه میباشد. این انبساط میتواند باعث شکستگی و خرابی لوله ها شود. استفاده از عایق لوله میتواند یک راهکار مفید برای این منظور باشد.
درواقع با عایقبندی نمیتوان مانع از یخ زدگی آب ایستا در لوله شد اما میتوان زمان لازم برای یخ زدگی را افزایش داد. به طوری که لوله ها بسیار دیرتر یخ بزنند و در نتیجه انجماد لوله ها کاهش داد.
عایقبندی لوله در مقابل انجماد تنها در زمانی قابل اجرا است که آب در لوله جریان داشته باشد. با توجه به آنکه لوله های کوچکتر خطر یخ زدگی بیشتری دارند، این فرایند معمولاً با ترکیب روش های جایگزین از یخ زدگی جلوگیری میشود. (به عنوان مثال اطمینان از جریان مداوم آب در لوله)
از جمله دلایل اصلی استفاده از عایق لوله، جلوگیری از هدر رفت انرژی و ذخیره این منبع گرانبها میباشد. لوله ها ممکن است حاوی سیالی با دمای بالا باشند. از این طریق دمای داخل لوله از دمای محیط اطراف آن بیشتر خواهد بود. این اختلاف دما میتواند روی انتقال گرما در لوله تاثیر بگذارد.
ذخیره سازی و جلوگیری از هدر رفت گرمای داخل لوله به محیط بیرون از اهمیت زیادی برخوردار است. زمانی که عایقبندی صورت نگیرد، انرژی یا همان حرارت از لوله تلف میشود. استفاده از عایق لوله حرارتی میتواند تا حد زیادی این اتلاف دما را کاهش دهد. ضخامت های عایق های حرارتی برای صرفه جویی در مصرف انرژی، متفاوت است.
اما به طور کلی، لوله هایی که در دماهای بسیار بالا کار میکنند، اتلاف گرمای بیشتری دارند. در نتیجه ببرای صرفه جویی بیشتر، ضخامت عایق بیشتر خواهد بود. البته محل پایپینگ نیز در انتخاب ضخامت عایق تاثیر گذار است. برای مثال ساختمانی که خود عایقبندی شده، چندان نیاز به عایقکاری لوله ها نیست. زیرا گرمای تلف شده (یعنی کاهش گرمای داخل لوله به خاطر اختلاف دما با محیط) ممکن است برای گرم کردن محیط استفاده شود.
افرادی که در تماس با سیستم های لوله کشی با دمای بسیار بالا یا پایین هستند، در صورت تماس با سطوح این لوله ها، آسیب خواهند دید. از آنجا که دمای سطح عایق متفاوت با دمای سطح لوله است و به طور معمول سطح عایق دارای درجه حرارت کمتری میباشد، میتوان از آن به منظور جلوگیری از آسیب دیدگی استفاده کرد. شما میتوانید برای خرید عایق مناسب به ایزو فلکس مراجعه نمایید.
سیستم لوله کشی میتواند به عنوان مجرایی برای عبور مواردی که ایجاد صدا میکنند، ایجاد و استفاده شود. برای مثال انتقال فاضلاب از طریق لوله های فاضلاب که در داخل یک ساختمان که به بخش های مختلفی از ساختمان منتقل میشوند. در این حالت با استفاده از عایق صوتی لوله میتوان از این انتقال نویز جلوگیری نمود.