استانداردهای پایپینگ به منظور انجام درست و دقیق هر کدام از فرایندهای موجود در آن، ارائه و اعمال شدهاند. درواقع فرایند لوله کشی و پایپینگ صنایع مختلف هرکدام دارای قوانین و دستورالعمل های مختلفی هستند. این قوانین و استانداردها، وظیفهی راهنمایی مهندسین برای انجام یک طراحی دقیق را به عهده دارند.
اگر در زمینه لوله کشی فعالیت میکنید، لازم است آشنایی کاملی با این قوانین و استانداردهای مندرج در آن داشته باشید. در ادامه به معرفی و بررسی مهمترین استانداردهای موجود در صنایع لوله کشی میپردازیم.
در معنای لغوی، کد به معنی نظام نامه یا همان دستورالعمل است. درواقع کدهای موجود در هر کدام از فعالیت ها، حداقل الزامات (Minimum Requirement) یک پروژه را نشان میدهند. مجموعهی کد های موجود در یک صنعت، استانداردهای آن حوزه فعالیتی را تشکیل میدهند. استانداردها نوعی قوانین خاص در کسب و کارها هستند و در بسیاری از کشور ها در صورت عدم رعایت کدها شما مجرم شناخته میشوید.
استانداردهایی که ضوابط و قوانین آنها ارائه میشود به دو دسته استاندارد جهانی (Global Standard) و محلی های محلی (Local Standard) تقسیم میگردند. لازم به ذکر است که استانداردهای محلی سختگیرانه تر هستند.
یکی از استانداردهای پایپینگ ایران، استاندارد پایپینگ IPS-E-PI است. در حوزه جهانی از مهمترین کدها و استانداردهای پایپینگ میتوان به ASME اشاره کرد.
از جمله مهمترین و معتبرترین استانداردهای پایپینگ در حوزه جهانی، استاندارد جامعه مهندسی مکانیک آمریکا (American Society of Mechanical Engineering) یا ASME میباشد. ASME دارای انواع کدها و ضوابط مختلفی میباشد که هرکدام در بخش های مختلفی بکار گرفته میشود. AME B31 در حوزه استانداردهای لوله کشی یکی از مهمترین و پرکاربرد ترین کدها است. این کد با عنوان لوله کشی تحت فشار (Pressure Piping) معرفی میشود.
لوله کشی تحت فشار به معنای فشار سیال عامل انتقال سیال در لوله است. درواقع بدنه لوله دارای تنش هایی میباشد که ناشی از فشاری است که سیال در هنگام انتقال به داخل لوله وارد میکند. البته این تنش و فشار به جنس لوله نیز مرتبط است.
کدها و استانداردهای پایپینگ برای این منظور تعبیه شدهاند که حداقل الزامات برای یک طراحی مطمئن را مشخص نمایند. همانطور که گفته شد از پرکاربردترین و مهمترین کدها در این صنعت، استاندارد ASME B31.1 است. از این استاندارد بیشتر در لوله کشی نیروگاه هایی نظیر تولید برق، نیروگاه های حرارتی، گازی، بخار و … استفاده میگردد.
برای سیستم های سوخت رسانی (Fuel Piping) از کد ASME B31.4 استفاده میشد. هدف این کد بررسی قوانین سیستم های سوخت رسانی بود. البته چند سال بعد ASME B31.4 منسوخ شد و در زیرمجموعه استاندارد پایپینگ B31.3 قرار گرفت.
معروف ترین و پرکاربرد ترین انواع کد ASME B31 در زمینه لوله کشی صنعتی کد ASME B31.3 میباشد. این کد به عنوان لوله کشی فرآیندی (Process Piping) شناخته می شود. ASME B31.3 در پتروشیمی ها، پالایشگاه ها، تمامی ایستگاه های گاز و به طور کلی هر جا که قرار است فرآیندی اتفاق بیافتد، اعمال میگردد.
سایر کاربردهای کدها به شرح زیر هستند:
برای درک صحیحتر هر کدام از کدها و استانداردهای پایپینگ، لازم است که با زبان و اصطلاحاتی که در این شاخه وجود دارد آشنا باشیم. پنج اصطلاح انگلیسی بسیار پر کاربرد در میان انواع استانداردهای لوله کشی به شرح زیر هستند:
موارد بالا به ترتیب الزام در اجرا لیست شده است.