لوله های فولادی کاربرد وسیع و مهمی در صنایع مختلف دارند. این لوله ها بر اساس نوع کاربرد، روش ساخت، میزان درصد عناصر بکار رفته در تولید و … دارای انواع مختلفی میباشند. فولاد یک عنصر نیست بلکه ترکیبی از آلیاژی آهن و کربن و درصد کمی از فلزات دیگر مانند نیکل، کروم، آلومینیوم، کبالت، مولیبیدن ، تنگستن و … است.
نزدیک به 3500 نوع محتلف فولاد وجود دارد که هرکدام دارای خواص فیزیک و شیمیایی خاص خود هستند. به طور کلی میتوان فولاد را بر اساس ترکیب شیمیایی آن به 4 دسته زیر تقسیم کرد:
زمانی که لوله فلزی تحت عنوان کربن استیل تولید میشود در واقع در ترکیب اصلی آن حداکثر 1.65 درصد منگنز، 0.60 درصد سیلیکون و 0.60 درصد مس بکار رفته است. این لوله ها دارای مقاومت بالایی میباشند و همچنین به راحتی جوش میخورند به همین جهت در صنایع مختلف کاربر زیادی دارند به طوری که 90% تولیدات لوله های فولادی را به خود تعلق دادهاند.
لوله های کربن استیل به دلیل نسبت آلیاژی پایین، ارزان تر از سایر لوله ها هستند. همچنین به همین علت، فشارهای کمتری را میتواند تحمل کند. فولادهای کربنی بر اساس میزان کربن استفاده شده در آن ها به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
فولاد آلیاژی شامل میزان خاصی از عناصر آلیاژی است که بمنظور تغییر و ایجاد ویژگی هایی نظیر سختی، مقاومت خوردگی، مقاومت، شکل پذیری و شکنندگی در خواص فولاد استفاده میشود. آلیاژهای گوناگونی برای رسیدن به یک ویژگی خاص در صنعت طراحی میشوند. انواع فولاد با ترکیبات آلیاژی بالا به منظور کار کردن در شرایط سختی که قادر است در محیط های سرد یا گرم باشد، تولید میشود.
به بیان دیگر، ترکیبات خاص و عملیات حرارتی مناسب میتواند باعث بهبود ویژگی های شیمیایی و فیزیکی لوله های فلزی شود. لوله های فولاد آلیاژی به دلیل سختی بالا به طور فراوان در صنایع نفت و گاز و نیروگاهی استفاده میشوند. همچنین عناصر آلیاژی باعث افزایش مقاومت لوله به مواد خورنده میشود که همین ویژگی سبب شده لوله فولاد آلیاژی انتخاب اصلی شرکت ها و در صنایع شیمیایی باشد.
استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ به دلیل مقاومت بالایی که در برابر خوردگی دارد، بسیار با ارزش است. عنصر اصلی این آلیاژ، کروم است که شامل 10 تا 20 درصد آن را تشکیل میدهد. دیگر آلیاژهای استنلس استیل میتواند شامل عناصری نظیر منگنز، سیلیکون، نیکل و مولیبیدن باشد.
زمانی که یا آلیاژ با اکسیژن موجود در آب و هوا مرتبط شود سریعا با آن واکنش میدهد و یک لایه نازک اما قوی بر روی فولاد ایجاد میکند که باعث جلوگیری از خوردگی بیشتر آن در برابر سایر عوامل میشود. این لوله ها در صنایع مختلف خصوصا صنایع دارویی و غذایی بسیار استفاده میشود. اساس تولید این لوله ها به منظور جلوگیری لوله از خوردگی صورت میگیرد اما میتوان با عملیات حرارتی مناسب مقاومت آن را نیز افزایش داد.
لوله های استنلس استیل می تواند بر اساس ساختار کریستالی به سه دسته زیر تقسیم کرد:
در صنعت از فولاد ابزاری به منظور تبدیل انواع دیگر فولادها به محصولات و تجهیزات مورد کاربرد استفاده میشود. ابن نوع فولاد به سوپر آلیاژی نبز شناخته میشود. برای انجام این فراینده، این فولاد باید قوی، سخت، مقاوم و نشکن باشد و در دماهای بالا بتواند شکل خود را حفظ کند. برای این منظور فولاد باید شامل درصد بالایی از آلیاژها باشد و عملیات حرارتی با دقت بر روی آنها انجام شود. فولاد ابزاری از درصدهای متفاوت عناصر تنگستن، مولیبیدن، کبالت و وانادیوم به منظور افزایش مقاومت حرارتی و طول عمر آن تشکیل شده و به دلیل ویژگی های مناسب در تجهیزات برشکاری و سوراخ کاری به کار می رود.