لوله کشی ساختمان یکی از مراحل اصلی و مهم در فرایند ساخت و ساز میباشد. یکی از تاثیرگذارترین موارد در عمر هر سازه ساختمانی، نحوه نقشه کشی سیستم فاضلاب آن است. به طور کلی لوله کشی یک حرفه است که برای انجام آن باید از تخصص و تجربه کافی برخوردار باشید. این پروسه دارای قواعد و اصول مشخصی است که رعایت کردن آنها باعث بوجود آمدن سیستم فاضلاب یکپارچه و دقیقی میشود.
این قواعد در هنگام آغاز لوله کشی و همچنین تعمیر و نحوه نگداری از آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. در نتیجه هرچقدر شروع کار حرفهایتر و مهندسیتر صورت گیرد، دوران تعمیر و نگهداری بسیار راحتتر و سریعتر خواهد بود. در ادامه به معرفی و بررسی مشکلات رایج در سیستم لوله کشی ساختمان میپردازیم:
بیش از حد چرخاندن اقلام دندهای برای بستن اتصالات مختلف باعث بوجود آمدن آسیب به رزوه ها میشود. در صورت ادامه دادن نیروی بیشتر، رزوه های اقلام را از بین برده که در اصطلاح به آن پیچ بریده میگویند. همچنین در صورت اعمال گشتاورد زیاد به اقلام دندهای، ترک خوردگی های مختلفی بر روی شیرآلات و اتصالات بوجود خواهد آمد. این وضوع ممکن است در همان لحظه ایجاد نشود، اما در اثر گذشت چند هفته سیستم لوله کشی ساختمان دچار نشتی خواهد شد و بسیاری از آب هدر میرود.
نوار تفلن یکی از اقلام ساده و مهم در سیستم لوله کشی میباشد. در سیستم لوله کشی فاضلاب و ساختمان از نوار تفلن برای ایجاد آببندی و مهار نشتی احتمالی استفاده میشود. این نوار باید از جنس مرغوب و خوب باشد و به طور صحیح نیز بسته شود تا از بوجود آمدن هرگونه مشکلی جلوگیری شود. در غیر این صورت از بین رزوه های متصل شده، نشتی ایجاد شده که در نتیجه آب هدر میرود.
نحوه بستن این نوار بدین شرح است که زمانی که لوله یا اتصال روبروی شما قرار دارد به صورت ساعتگرد نوار تفلن را بپیچانید و ببندید. زیرا بستن اتصال به لوله نیز به همین صورت انجام میگیرد و بدین ترتیب در اثر بستن اتصالات دیگر نوار تفلن از بین نخواهد رفت. این نوارها دارای رنگ بندی های مختلفی میباشد که هر کدام برای مصارف مختلفی بکار گرفته میشود. برای مثلا از نوار رنگ سفید و یا صورتی برا مصارف آب و از رنگ زرد برای نوار تفلن زرد استفاده میشود.
مسلما در هر خانهای از مواد شوینده و بهداشتی استفاده میشود. این مواد در نتیجه وارد سیستم لوله کشی ساختمان میشود. باتوجه به آنکه تمیزکننده ها حاوی اسید با غلظت بالایی هستند، به لوله و اتصالات فاضلابی آسیب رسانده و میتواند پس از مدتی باعث سوراخ شدگی آنها شود.
برای تمیز کردن سینک ابتدا باید سیفون زیر سینک را باز کرده و تمام رسوبات و مواد اضافی را خارج نمایید. انباشت مواد رسوبی و اضافی باعث گرفتگی لوله و اتصالات شده و میتواند پس از مدتی باعث بوگرفتی و نشت بو به داخل فضای آشزخانه گردد.
پیش از آنکه شروع به کار کنید، تجهیزات لازم را برای باز کردن انواع اتصالات در لوله کشی تکمیل نمایید. چراکه در صورتی که بخشی از لوله کشی ساختمان را باز کنید و اقلام یدکی موردن نیاز را در دست نداشته باشید، نمیتوانید کار را به اتمام برسانید و در این صورت مشکل دو برابر خواهد شد. از جمله اقلام یدکی مهم که باید به همراه داشته باشید شامل انواع واشرها ، نوار تفلن و … است.
همچنین موضوع دیگری که باید به آن توجه کنید، نبستن شیر کلی ساختمان در هنگام تعمیرات جزئی است. در تمامی ساختمان ها یک شیر اصلی ورودی آب وجود دارد که با قطع کردن آن، تمام آب ساختمان قطع میشود. در نتیجه واحدهای دیگر بدون آب مانده که خود باعث بوجود آمدن مشکلات و دغدغه های مختلفی در هر واحد میگردد.
تمام بخش های ساختمان دارای یک شیر قطع و وصل به صورت های مختلف است. اگر بتوانید در داخل یک واحد نیز برای بخش های مختلف شیر قطع و وصل در نظر بگیرید، در صورت بروز مشکل و نیاز تنها میتوانید به تعمیر فقط بخش کوچکی از ساختمان بدون آب باشد و سایر نقاط خانه به آب دسترسی داشته باشند.
حتما برایتان پیش آمده که در هنگام باز کردن دستگیره شیر، دستگیره نچرخیده و بسیار محکم در جای خود قرار گرفته است. درتیجه شما نیز زور بیشتری را برای باز کردن آن خرج میکنید. باید گفت که اینکار بسیار نادرست است و باعث از بین رفتن شیر آلات ساختمان میشود. درواقع با این کار واشرهای STEM نابود شده و آب ریزی از ساقه شیر رخ میدهد.
دستگیره شیر قطع و وصل باید به راحتی و با نیرو و گشتاور کمی باز و بسته شود. در غیر این صورت حتما مشکلی ایجاد شده که نمیتوانید با نیروی معمولی شیر را باز و یا بسته کنید. ممکن است که شیر خانه شما داره مهره پشت دستگیره باشد که باید آن را با آچار باز کرده و سپس دستگیره باز کنید.
همچنین ممکن است که رزوه های ساقه در تماس با دستگیره زنگ خورده باشد و دستگیره چرخیده نمیشود. در این صورت با محلول هایی از جمله سرکه و یا آب گرم اقدام به شست و شوی ساقه کنید و سپس دستگیره را باز کنید.