تیوب Tubes یکی از اصلی ترین تجهیزات مورد استفاده در صنایع است که به منظور نقل و انتقال سیالات در مسیر مشخصی استفاده میشود. حتماً از خودتان پرسدید که لوله ها نیز به منظور جابجایی سیالات استفاده میشوند؛ پس این سوال برایتان پیش آمد که این تجهیزات چه تفاوتی با لوله دارند؟
اگر اطلاعات چندانی نداشته باشید، حتماً تشخیص این دو تجهیزات برای شما دشوار خواهد بود. اما در این مطلب به نکاتی میپردازیم که تا حد زیادی میتواند به شما در این زمینه کمک کند.
همانطور که گفته شد، وظیفه تیوب ها، جابجایی سیالات است. Tubeها از نظر ظاهری بسیار شبیه به لوله ها هستند، همین موضوع باعث شده تا تشخیص آنها از هم سخت باشد. این تجهیزات همانند لوله ها جسمی استوانهای شکل با دو سر باز هستند. البته این دو تفاوت هایی با یکدیگر دارند که باعث ایجاد تمایز میان آنها شده است.
Tubeها قابل استفاده در فشار و دمای بالا هستند بر همین اساس در کوره های نفتی و مبدل های حرارتی بکار گرفته میشوند. همچنین میتوان از آنها به جای تیرآهن، قوطی و نبشی استفاده کرد. تیوبها معمولاً تا قطر 12 اینچ ساخته شده و ضخامت دیوارهشان نسبت به لوله ها کمتر است. هرچه ضخامت این تجهیزات بیشتر باشد، مجرا داخلی نسبت به دما و فشار مقاومتر خواهد شد.
در سیستم های هیدرولیکی انتخاب این قطعات باید با شیلنگ هایی که در همان مدار بکار گرفته میشوند، هماهنگ باشد. قطر داخلی مجراها برای هماهنگ کردن آن ها از نظر ابعادی فاکتور بسیار مهمی است.
تیوب با لوله بسیار شبیه به یکدیگر هستند با اینحال تفاوت هایی میان این دو تجهیز وجود دارد. از جمله تفاوت های آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تیوب ها از نظر کاربردی که دارند به سه دسته کلی تقسیم میشوند:
سازه (Structural Tube):
این نوع تیوبها در ساخت چهارچوب ساختمان ها، سازه های پل ها، موانع جاده ها و سازه های دیگر، در شکل های مختلف تولید و بکار گرفته میشوند. Tubeسازه در مقطع دایرهای میتواند قطر تا 24 اینچ و ضخامت دیواره 1 اینچ هم داشته باشند.
مکانیکی (Mechanical Tube):
این نوع تجهیزات همانطور که از نامشان پیداست در بخش های مکانیکی و ساختمان سیستم های خاصی استفاده میشوند. تیوب مکانیکی، سیالات را حمل نمیکند و اندازه آن معمولاً بر اساس نیاز مشتری مشخص میشود.
کاتالوگ نیک بسپار در خرید تجهیزات مفید به شما کمک میکند.
فشار (Pressure Tube):
تیوبهای فشار در پایپینگ و برای حمل سیالات قابل استفاده هستند. این نوع تجهیزات توانایی تحمل فشار و دمای بالا را دارند. سایزینگ این نوع بر اساس قطر خارجی و ضخامت دیواره صورت میگیرد.
تیوب ها از نظر جنس و متریال نیز دسته بندی میشوند که شامل موارد زیر هستند:
مسی (Copper Tube):
در تیوبهای مسی معمولاً از مس خالص استفاده میشود اما دربرخی موارد نیز آلیاژ این فلز نیز تولید میشود. این نوع متریال در پزشکی، یخچال، سیستم های تهویه و هیدرولیکی کاربرد دارند. البته لازم به ذکر است که Copper Tube در سیستم های هیدرولیکی که لرزششان زیاد نیست استفاده میشود. اما وقتی دهانه آن باز میشود و یا در حرارت خیلی زیاد قرار میگیرد شکننده تر میشود.
آلومینیومی (Aluminum Tube):
این نوع از آلیاژهای مختلف آلومینیوم ساخته میشود. تیوبهای آلومینیومی در مصارف کم فشار کاربرد داشته و آسانتر خم میشوند. باز کردن دهانه آنها نیز راحت است.
فولادی (Steel Tube):
از فولاد سرد کشیده شده، ساخته میشوند که در مصارف پر فشار کاربرد دارند. این دسته در بویلرها، مبدل های حرارتی و کندانسورها استفاده میشوند. علاوه بر آن توانایی تحمل دماهای فوق گرم (super heat) را دارند.
پلاستیکی (Plastic Tube):
از مواد مختلفی ساخته می شوند که مناسبترین آنها نایلون است. این نوع در کاربرد های کم فشار قابل بکارگیری هستند.