لوله پلیکا از جمله لوله های مورد استفاده در سیستم فاضلاب است که از اولین لوله های مورد استفاده در صنعت ساختمان میباشد. در واقع پلیکا نوعی از آلیاژ پلیمر می باشند که به افتخار اولین کاشف آن، نام او را بر روی این آلیاژ گذاشتهاند. پلیکا ها به دو صورت PVC و U-PVC وجود دارند. این دو آلیاژ تفاوت های گوناگونی دارند اما مهمترین آنها به این موضوع اختصاص دارد که آلیاژ U-PVC به صورت نرم شده آلیاژ PVC میباشد.
PVC کوتاه شده عبارت POLICHLOREETHYLENE است که به معنای پلی وینیل کلراید میباشد. معمولا از این نوع آلیاژ در تولید لوله های پلیکا استفاده میشود. آلیاژ پلیکا به سه روش متداول ساخته میشود که عبارتند از: روش تولید اکستروژن، روش تولید پوشش دهی دورانی و روش تولید تزریق یا فشاری. البته برای تولید لولهی این نوع آلیاژ از روش تولید اکستروژن استفاده میشود.
لوله پلیکا کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف خصوصا ساختمان سازی دارد. از این لوله بیشتر در موارد زیر استفاده میشود:
انتقال فاضلاب ساختمانی:
از این لوله در سیستم فاضلاب ساختمانی بسیار استفاده میشود. چراکه از نظر اقتصادی برای این امور بسیار مناسب است. فاضلاب های ساختمانی شامل مواردی نظیر آب های مصرفی در قسمت حمام، سرویس بهداشتی، آشپزخانه و …
کابل برق و مخابرات:
سیم برق و کابل های مخابراتی داخل ساختمان ها باید از محل هایی مانند زیر زمین و جداره دیواره عبور کنند. در نتیجه همواره در معرض خطرهای گوناگونی هستند که نتایج ناخوشایندی نیز در پی خواهد داشت. به همین جهت باید میبایست از داخل لوله هایی عبور کنند که هزینه زیادی نداشته باشند؛ که لوله پلیکا بهترین گزینه است.
لوله های مورد استفاده برای کابل کشی با لوله های انتقال سیالات و فاضلاب از نظر ضخامت متفاوت هستند. لولهای که برای کابل کشی استفاده میشود باتوجه به آنکه هیچگونه فشاری را تحمل نمیکنند و نیاز به ضخامت بالا ندارند.
ناودانی و ونت:
برای خارج کردن هوای اضافی داخل ساختمان که به اصطلاح به لوله ونت معروف است، از نوع ضخامت کم استفاده میشود. زیرا از این لوله ها تنها برای خارج کردن هوا به فضای آزاد استفاده میشود و فشار زیادی را تحمل نمیکند.
مقاومت در برابر خوردگی:
باتوجه به آنکه برای حمل و نقل سیالات، لوله ها در زیر خاک قرار میگیرند، همواره در معرض خوردگی خاک هستند. لوله های پلیکا مقاومت خوبی در برابر خوردگی دارند.
وزن سبک:
لوله فولادی به دلیل وزن بالایی که دارند، فرایند حمل و نقل و نصب همواره دارای مشکلات گوناگون است. اما لوله های پلیکا از انواع لوله های پلاستیکی میباشند و وزن پایینی دارند.
رسانای الکتریکی و حرارتی:
این لوله ها همواره رسانای خوبی برای حرارت و الکتریسیته هستند. درنتیجه میتوان مطمئن بود که در صورت اتصال کابل های برق هیچ گونه سرایت الکتریکی به بخش های دیگری وجود نخواهد داشت. علاوه بر آن لوله پلیکا دارای ضریب انتقال حرارت پایین میباشند.
قیمت ارزان:
انواع لوله فاضلاب وجود دارد. اما یکی از دلایل اصلی و مزیت های مهمی که باعث شده هنوز مهندسان ساختمان از این لوله استفاده کنند، قیمت پایین آن نسبت به لوله های پلی اتیلن و پوش فیت است.
ضد حریق بودن:
لوله های پلیکا ذاتا ضد حریق بوده و در مقابل اشتعال و آتش سوزی مقاوم هستند.
شکننده بودن:
یکی از بزرگترین مشکلات لوله های پلیکا مقاومت کم آنها در برابر ضربه است. این لوله ها نسبت به ضربه بسیار حساس بوده و سریعا میشکنند. اگر از آن در مکان هایی که همواره تحت فشار زیاد هستند، بکار گرفته شود میتوانند باعث پایین آمدن طول عمر کارکرد شود.
عدم انعطلاف پذیری:
این لوله ها غیر قابل انعطاف میباشند و برای تغییر شکل در مسیر عبور جریان نمیتوان آن را شکل داد. در غیر این صورت میشکنند. برای بالاتر رفتن انعطاف لوله ها به آلیاژ UPVC مقداری ماده به عنوان نرم کننده اضافه میکنند. اما همین این مواد باعث بالاتر رفتن خطر اشتعال لوله های پلیکا میشود.
برای ادامه روند لوله کشی پلیکا باید از اتصالات لوله کشی مخصوص آن استفاده کرد. این لوله به صورت شاخه 6 متری میباشند که برای ادامه لوله کشی و کارهایی نظیر انشعاب گرفتن، تغییر سایز، تغییر جهت جریان و … از اتصالات پلیکا استفاده نمود. اتصالات پلیکا شامل مواردی از جمله زانویی 90 و 45 درجه، سه راهی، تبدیل و سه راه بازدید میباشد. لوله و اتصالات پلیکا به صورت چسبی به یکدیگر متصل میگردد. برای این منظور باید از چسب های پلیکا مانند چسب رازی و چسب پلیکا استفاده کرد.