لوله فاضلاب از جمله ساختارهای اصلی در هر ساختمان محسوب میشود و باید سیستم نقشه کشی آن کاملا به طور اصولی و صحیح انجام گیرد. در غیر این صورت میتواند هزینه های زیاد و دردسرهای بسیاری را برای شما به همراه داشته باشد. مهندسان ساختمان و لوله کش های باتجربه همواره به دنبال راه هایی هستند تا بتوانند ایمنی و طول عمر این لوله ها را افزایش دهند. به همین دلیل استانداردها و سیستمهای لوله کشی مدرن طراحی و تولید شده است.
در گذشته به جهت جمع آوری و انتقال فاضلاب خانگی از لوله های بتونی و سیمانی بکار گرفته میشد. اما این لوله ها به دلیل مسائل زیست محیطی و همچنین دشوار بودن حمل و نقل، به مرور کنار گذاشته شدند. با پیشرفت علم و تکنولوژی، انواع مختلف لوله فاضلاب ساخته و عرضه شدند. از جمله آنها لوله های فلزی و لوله های پلاستیکی میباشد. در ادامه به معرفی هر کدام از آنها میپردازیم:
از جمله شایعترین لوله های فلزی فاضلاب، لوله هایی از جنس چدن و گالوانیزه است. در گذشته لوله های چدنی از جمله متداول ترین لوله ها برای سیستم فاضلاب محسوب میشدند. اما این لوله ها از وزن بسیار زیادی داشتند و به علت ساختار شکننده، توانایی تحمل در برابر زلزله را ندارند. علاوه بر آن شیارهای موجود در سطح درونی لوله های چدنی باعث رسوب و گرفتگی بیشتر این لوله ها میشود.
لوله های گالوانیزه به لوله های آهنی سفید نیز شناخته میشوند و از جمله لوله های پرکاربرد در سیستم فاضلاب و آبرسانی است. در هنگام ساخت این لوله ها یک نوع روکش محافظ از جنس فلز «روی» بر سطح لوله ها قرار داده میشود. این روکش، مقاومت لوله گالوانیزه را در برابر انواع اسیدها افزایش میدهد. لوله های گالوانیزه انتخاب مناسبی برای سیستم فاضلاب خانگی است.
مهمترین عیبی که لوله های فلزی داشتند، وزن بالای آنها است. به همین جهت محققان لوله های پلاستیکی را تولید کردند تا تبدیل به جایگزین مناسبی برای لوله های فلزی شوند. پلاستیک، اکثر مشکلات لوله کشی ساختمان را برطرف کرد. با پیشرفت فناوری و ابزارآلات در این زمینه، شرکت ها و کارخانجات مختلف تولید لوله و اتصالات، به سراغ ساخت انواع لوله های پلاستیکی رفتند.
از جمله انوع لوله ها پلاستیکی فاضلاب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لوله های PVC از جمله معروفترین لوله های سیستم فاضلاب میباشند که به آنها لوله پلیکا نیز گفته میشود. این لوله ها غیر قابل اشتعال بوده و با عدم عبور آتش از خود آنرا تنها در یک نقطه متمرکز میکنند. اما لوله های پی وی سی نسبت به شرایط جوی مقاومت چندانی ندارند. بطوری که در معرض نور خورشید و یا هوای خیلی سرد، دچار ترک های سطحی میشوند.
لوله پلی اتیلن در بازار با نام اختصاری PE شناخته میشود. با اینکه از زمان تولید آنها مدت زیادی میگذرد اما همچنان در بسیاری از کشورهای اروپایی همچنان از آنها استفاده میشود. این لوله ها دارای ویژگی های منحصربفردی هستندکه از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لوله های پلی پروپیل با عنوان PP شناخته میشود و در بازار به رنگ سفید و یا سبز موجود هستند. به همین جهت به این لوله ها اتصالات سبز نیز گفته میشود. اتصال لوله ها PP بسیار ساده بوده و توسط ذوب های موضعی انجام میشود. همچنین این لوله ها از مقاومت بالایی در برابر فشار برخوردار میباشند و قادر به تحمل دماهای بالا نیز هستند.
این نوع از لوله های فاضلاب به دلیل ساختار دوجدارهای که دارند از استحکام بسیار مناسبی برخوردار هستند. سطح داخلی این لوله ها صاف و صیقلی میباشد تا حداقل اصطکاک هنگام عبور فاضلاب از داخل لوله بوجود آید. سطح خارجی نیز به شکل موج دار ساخته میشود تا مقاومت بیشتری نسبت به فشار از خود نشان دهد. لازم به ذکر است که این لوله ها پلی اتیلن هستند و تنها تفاوت آن ها در نوع طراحی لوله است.
در حال حاضر از میان انواع لوله های فاضلاب مذکور، لوله پوش فیت، با کیفیت ترین و جدیدترین آنها محسوب میشود. در فرایند ساخت این لوله ها از پلیمرهای پلی پروپیلن استفاده میشود. به همین دلیل، استحکام و مقاومت شیمیایی بسیار بالاتری نسبت به لوله های فاضلاب مرسوم از خود نشان میدهد.
از دیگر ویژگی های منحصربفرد لوله های پوش فیت میتوان به سرعت بسیار بالای نصب آنها اشاره کرد. طراحی این لوله ها بگونهای است که برای اتصال هیچگونه نیازی به حرارت و چسب نداشته و میتوان به راحتی آن ها را به هم متصل نمود.